Therapy
Mine smukke og kærlige hunde Pepsi og Bailey

Overvind frygten for hunde: Forståelse og håndtering

Hunde er blevet kaldt “menneskets bedste ven” i årevis, men for nogle individer kan tanken om at være i nærheden af en hund udløse overvældende angst og frygt. Denne tilstand, kendt som cynofobi eller hundefrygt, påvirker en betydelig del af befolkningen.  Når jeg går tur med mine hunde, møder jeg ofte folk, der stivner og stirre væk, mens vi passerer.  Jeg tænker de går glip af en masse glæde, men sådan er det selvfølgelig ikke for dem. Men måske det ville være skønt blot at kunne gå tur uden at opleve denne frygt, hver gang en hund går forbi.  

I dette blogindlæg vil jeg udforske oprindelsen af denne frygt, dens psykologiske og fysiske manifestationer og tilbyde nogle praktiske råd til at overvinde angst i forhold til hunde.

Meget få hunde udviser i virkeligheden aggressiv adfærd overfor fremmede, men hunde kan reagere på uhensigtsmæssige måder, når de møder et menneske der udviser frygt. Hundenes reaktion vil variere afhængigt af hundens personlighed, socialisering og tidligere erfaringer men vigtig er, at en del hunde bliver bange eller utrygge, når de aflæser det kropssprog en angst person ubevidst udviser.  I nogle tilfælde kan en bange hund så reagerer med aggression som en forsvarsmekanisme. Dette kan inkludere knurren, gøen eller endda forsøg på at snappe eller bide, hvis hunden føler sig truet. Dermed bliver det selvforstærkende for den person, der er bange. Andre hunde vil søge at blive accepteret af det menneske, som de umiddelbar oplever afviser dem. De vil dermed reagere på frygt ved at vise underkastelsestegn. Dette kan inkludere at søge hen til personen, sænke hovedet, sænke kroppen, logre med halen og eventuelt slikke eller gnave på læberne. Dette kan også være en forstærkende proces, da den angste person ønsker, at hunden skal lade dem være i fred. Hunde gør jo dét hunde gør, men den angste person kan helt sikkert afhjælpe situationen ved at forstå de forstærkende faktorer, og ved selv at lære, at gøre noget andet. 

Hvis du er bange for hunde, kan det forværre deres reaktion. For at undgå det, er det derfor vigtigt at kunne at være rolig og afslappet omkring hunde. Men hvordan gør man det, når ens nervesystem og dermed krop reagerer helt uden, at man selv har indflydelse på og da slet ikke kontrol over det? Det vender vi tilbage til. Først vil vi kigge lidt mere på cynofobi.

Forståelse af Cynofobi

Cynofobi, ligesom mange andre fobier, kan udvikle sig fra forskellige kilder. Nogle almindelige årsager til frygt for hunde inkluderer:

1. Traumatiske oplevelser: En betydelig del af cynofobikere har haft traumatiske oplevelser med hunde i deres barndom eller senere i livet, såsom at blive bidt eller angrebet af en hund.

2. Vidne til andres oplevelser: At observere andres traumatiske møde med en hund kan også bidrage til udviklingen af cynofobi.

3. Kulturelle påvirkninger: Kulturelle historier, myter eller stereotyper om aggressive eller farlige hunde kan bidrage til frygten for hunde.

De psykologiske og fysiske manifestationer 

Cynofobi kan manifestere sig på forskellige psykologiske og fysiske måder, afhængigt af individet. Almindelige symptomer på cynofobi inkluderer:

Psykologiske symptomer:

  • Intens frygt og angst ved mødet med en hund eller endda blot tanken om hunde.
  • Et overvældende behov for at undgå steder eller situationer, hvor der kan være hunde.
  • Panikanfald, herunder hurtigt hjerteslag, åndenød og overdreven svedtendens.
  • Irrationelle tanker og overbevisninger om hunde, såsom at tro, at alle hunde er farlige i sig selv.

Fysiske symptomer:

  • Forhøjet puls og blodtryk.
  • Rysten eller skælven.
  • Kvalme eller maveubehag.
  • Svimmelhed eller følelse af svimmelhed.
  • Muskelspændinger.

Håndtering og overvindelse af Cynofobi

At overvinde frygten for hunde er fuldt muligt, men det kan kræve tid og tålmodighed. Den mest hensigtsmæssige tilgang til dette vil afhænge af baggrunden for fobien.  Hvis angsten stammer fra en traumatisk oplevelse, hvad enten det er noget man har oplevet selv eller set ske, vil det være hensigtsmæssigt at starte med traumebearbejdning. Hvis nervesystemet er traumatiseret, kan det være helt umuligt at komme videre ved at ’vænne’ sig selv til hunde. Traumer bearbejdes bedst i samarbejde med professionel hjælp. En terapeut kan hjælpe dig med at ændre den måde dit nervesystem reagerer, når du ser en hund. Dvs. hjælpe nervesystemet til at forstå hunde på en ny måde. Når traumet er bearbejdet, vil viden om hundes adfærd være helt essentielt. Forståelse af hundeadfærd, kropssprog og forskellige racer kan afmystificere hunde og reducere frygten forbundet med dem. Mest vigtig vil det give dig viden til at tolke en hund der er på vej hen mod dig. Er den aggressiv eller vil den gerne hilse på og lege.  Derefter kan gradvis eksponering bringe dig det sidste stykke. Det gøres ved, at du udsættes for hunde i et kontrolleret og sikkert miljø. Dette kan gøres gennem superviserede interaktioner med en rolig og velfungerende hund eller endnu bedre, en terapihund som har lært at udvise beroligende adfærd. 

 Et trin på vejen kan være at lære afslapningsteknikker som dyb vejrtrækning eller bevidst muskelafslapning således det er muligt at passere en hund uden for meget reaktion. 

Cynofobi er en udfordrende frygt at overvinde, men med den rette støtte, viden og gradvis eksponering kan du håndtere og med tiden overvinde din angst i forhold til hunde. Forståelse af frygtens oprindelse og symptomer, søgen efter professionel hjælp, og anvendelse af afslapningsteknikker kan alle være værdifulde redskaber i rejsen mod et mere behageligt og frygtfrit samvær med vores hunde som kammerater.

I min klinik har jeg 2 kærlige og rolige terapihunde som i samarbejde med mig kan være med til at hjælpe dig af med din cynofobi.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *